Ekonomi

Uşak’ta Sorgum Otu Ekimi Başladı

Kılcan Köyünde 10 da alanda 2. ürün olarak Sorgum Sudan Otu Melezi Tohumu ekilişi İl Müdürü Serkan Bilir ve Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ersan Altınay’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürürlüğü konulan ''Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi'' (TAKE) kapsamında yüzde 75 devlet ve yüzde 25 üretici katkılı olacak şekilde Uşak’ta  6200 kg Sorgum Sudan Otu Tohumu dağıtıldı ve  bin 240 dekarlık alanda ekiliş gerçekleştirildi.

Sorgum (Sudan Turu)

Tek yıllık sıcak iklim yem bitkisidir. Zor arazi şartlarına adaptasyonu güçlü olup, gelişme dönemi yaz ve erken dönemdir.

Yeşil ve kuru ot, silo yemi amacıyla yetiştirilir. Kurağa ve sıcağa dayanıklıdır. Gübreli, killi, kumlu topraklarda iyi gelişir. Sulama ile yem verimi artmaktadır. Ot üretiminde dekara 2-3 kg tohum atılır.

Ot için biçim zamanı danelerinin sarı olum devresidir. Yeşil ot verimi kuruda 3 ton, suluda 6-7 tondur. Tohum hasadı biçerdöverle yapılabilir. Dane döktüğü için tohum hasadında geç kalınmamalıdır. Tohum verimi bu nedenle çok değişebilir, 25-375 kg/da arasındadır.

Besin değeri zengin, yüksek verimli ve süt verimi için önemli bileşenler içeren bir yem bitkisidir. Özellikle lignin oranı azaltıldığında, daha yüksek oranda lif içeriği sindirilebildiğinden, süt üretimi için büyük fayda sağlamaktadır.

Doğru işlem yapıldığında ve uygun dönemde hasat edildiğinde, mısır silajına yakın enerji değerleri elde edilebilmekte, içerdiği enerji ve lif değerleri ile süt inekleri rasyonunda kullanılabilmektedir.

Hayvanların otlatılması ve hasat edilmek suretiyle kullanılabilir.

Nem oranı yüzde 85 civarında olduğundan, kuru ot elde etmek oldukça zordur.

Temmuz ve Ağustos aylarında hayvanalar rahatlıkla otlatılabilir.

Ekim zamanı

Genellikle sıcak bölgelerde 2.ürün olarak ekimi yapılan bitki, Mayıs ayı sonlarından Temmuz ayı ortalarına kadar ekilebilir.

Ekim

Başarılı bir ekim için, toprağın fiziksel yapısının düzeltilmesi ve toprak yüzeyinin iyice ufalanması gerekir. Bu nedenle de toprak rutubeti yüksek olduğu dönemde toprak işleme yapılmamalıdır. Hafif bünyeli topraklarda diskaro ve tırmık gibi aletlerle toprak yüzeyi iyice ufalanmalıdır. Ağır bünyeli topraklarda ise rotovatör, rototiller gibi aletlerle ekim yatağı iyice hazırlanmalıdır. Tarla çok gevşek olmamalıdır. Her toprak tipinde yetiştirilebildiği gibi tınlı - kumlu drenajı iyi topraklarda da mükemmel gelişim gösterir. Orta derecede asit ve nötr karakterli topraklarda çok daha iyi gelişir. Otlatma ve yeşil gübre amaçlı ekimlerde sıra arası 60-70 cm., sıra üzeri mesafe 6-7 cm., yaklaşık tohum sarfiyatı ise 2,5-3 kg civarında olmalıdır. Yeşil ot ve kuru ot amaçlı ekimlerde ise sıra arası 45 cm., sıra üzeri mesafe ise 5-6 cm., tohum sarfiyatı yaklaşık 3-5 kg. olmalıdır. Bu sıklıklar sınırlı sulama ve yetiştirme periyodu boyunca az yağış alan bölgeler için geçerlidir. Sulamanın yeterli olduğu veya yağışın bol olduğu yerlerde ekim sıklığı arttırılabilir. Şayet ekim serpme olarak yapılacaksa kullanılacak tohum miktarı yüzde 50 oranında arttırılabilir.

Gübreleme

Dönüm başına 25 kg. Azot, 10 kg. Fosfor, 10 kg. Potasyum tavsiye edilir. Bu miktarlar tarlanın organik madde miktarı , bünyesi ve sulama miktarına göre değişebilir. Azotun yarısı ekim öncesi diğer yarısı ise bitki boyu 35-40 cm.e ulaştığında verilmelidir. Sulamanın yetersiz olduğu koşullarda azotlu gübreleme azaltılmalıdır.

Sulama

Sulama verimi büyük ölçüde arttıracaktır. En az, her biçimden sonra 1 kez sulanmalıdır. Mümkün olduğu durumlarda biçimden sonra 25 kg/dönüm Amonyumnitrat atılarak sulama yapılabilir. Kuraklığa yüksek derecede toleranslıdır. Fakat yüksek ot verimi ve kalitesi açısından sulanmalıdır.

Hasat

Ortalama çiçeklenme gün sayısı 53 gündür. Çıkıştan sonra ilk hasat 45-50 gün sonra yapılmaktadır. Sapı dik ve gevrek yapıda olup, 250-270 cm. uzunluğundadır. Uygun bakım şartlarında 3-5 biçim yapılabilmektedir.

 (Sorgum için Kaynak: https://www.amasyadsyb.org/sut/yembitki/12#:~:text=Sorgumyüzde 20sudanyüzde 20otuyüzde 20Sorgumyüzde 20ve,byüzde C3yüzde BCyyüzde C3yüzde BCmeyüzde 20potansiyeliyüzde 20iseyüzde 20dahayüzde 20dyüzde C3yüzde BCyüzde C5yüzde 9Fyüzde C3yüzde BCktyüzde C3yüzde BCr.)

HABER MERKEZİ