Ekonomi

Uşak'tan 3 şirket, en büyük 1000 firma arasına girdi!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan İSO İkinci 500 listesi belli oldu. Listede Uşak Seramik, Balta Orient ve Altınsar Tekstil yer aldı.

Abone Ol

Türkiye’nin en büyük ikinci 500 şirketinin 2023 dönemi açıklandı. İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl düzenli yaptığı İSO ikinci 500 araştırmasının sonuçlarına göre 2023 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 42,2 oranında artarak 695 milyar TL’den 988 milyar TL’ye yükseldi.  

İSO İkinci 500 listesine göre üretimden satışlar baz alınarak yapılan 2023 yılı İSO İkinci 500 sıralamasına göre Biska Tekstil 2 milyar 958 milyon TL ile ilk sırayı aldı. Onu 2 milyar 949 milyon TL ile Karel Elektronik takip ederken Küçükçalık Tekstil 2 milyar 945 milyon TL ile üçüncü oldu.

UŞAK’TAN 3 FİRMA LİSTEYE GİRDİ

İSO İkinci 500 listesine bu yıl Uşak’tan 3 firma dahil oldu. Uşak’ın Banaz ilçesinde üretim yapan ve son dönemlerde Borsa İstanbul’daki çeşitli iddialarla gündeme gelen Uşak Seramik, İSO İkinci 500 2023 döneminde, 179’uncu sırada yer aldı. Uşak Seramik’in yanı sıra; 317’nci sırada Balta Floorvering Yer Döşemeleri Sanayi ve Dış Ticaret Anonim Şirketi ile 456’ıncı sırada da Altınsar Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bulundu. Balta Orient ve Altınsar Tekstil hali hazırda Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapıyorlar. Altınsar şirketi her geçtiğimiz yılda da İSO İkinci 500 Listesine girmişti. Altınsar aynı zamanda kentte büyük bir otel yatırımının da ortağı olarak dikkat çekiyor. Uşak’ta yapılan Sheraton Otel’in yüzde 50 ortağı olan Altınsar, Polat Battaniye ile birlikte turizm sektörüne de önümüzdeki günlerde girecek. Uşak Ilıcak Subaşı mevkiine yapılan otel yatırımı, kentteki ilk lüks konsept termal turizm tesisi olacak.

İSO İLK VE İKİNCİ 500’E NASIL GİRİLİYOR?

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500 ve İSO İkinci 500), sanayinin devler ligini ortaya koymak amacıyla İstanbul Sanayi Odası tarafından 1968 yılında 100 büyük kuruluş ile başladı. Bu çalışma zaman içerisinde 1.000 kuruluşa genişletilerek günümüze kadar uzanan geleneksel bir yapıya dönüştü.  

İSO 500 listesine girişle ilgili şu bilgiler veriliyor: “Sıralama üretimden satışlar (net)kriterine göre yapılıyor. Üretimden satışlar, üretim sürecinden geçirilmeden aynen alındığı gibi satılan malları (ticari malları) kapsamaz. Açıklanan listelerde firmaların üretimden satışlar (net) dışındaki büyüklüklere (örn. net satışlar, ihracat, çalışan sayısı) göre sıralarına da yer veriliyor.  İSO 500 anketine, Türkiye sınırları içerisinde sanayi sektöründe (madencilik ve taş ocakçılığı, imalat sanayi ve elektrik üretimi)faaliyet gösteren tüm kuruluşlar katılabilir.Ana faaliyet konusu tarım, hayvancılık, toptan veya perakende ticaret, hizmet, inşaat, finans, sigorta, vb. olan firmalar çalışma kapsamı dışındadır. Ankete katılım için üretimden satışlar (net) tutarına göre bir alt sınır belirlenir ve bu sınır her yıl güncellenir. Üretimden satışları belirlenen sınırın üstünde kalan firmalar anket doldurabilir.”