Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için açıklama yapan Uşak Bilim ve Çocuk Merkezi’nden Dr. Kaya, “4 yaş aşısı yaptıranlar, bu aşının faydalarını da oldukça merak eder. 4 yaş aşısının çocuklar üzerinde farklı birçok faydası vardır. 4 yaş aşısı, çocukların bağışıklık sistemini belirli hastalıklara karşı güçlendirir. Bu, çocukların enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasına yardımcı olur. 4 yaş aşısı; Aşı, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve hepatit A gibi önemli hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlar. Bu hastalıklar ciddi komplikasyonlara neden olabilen hastalıklardır. Ancak 4 yaş aşısının uygulanmasıyla bu risk önemli ölçüde azalır. Aşılanmış çocuklar, hastalıkları başkalarına bulaştırma riskini azaltır. Bu, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kontrol altına alır ve toplum sağlığını güçlendirir. Aşı, çocukları ciddi komplikasyonlardan korur. Örneğin, kızamıkçık aşısı, kızamıkçığın neden olduğu kulak enfeksiyonları, zatürre veya beyin iltihabı gibi ciddi komplikasyonları büyük ölçüde önler. Aşı, bireylerin yanı sıra toplumun genel bağışıklık düzeyini de artırarak, salgınların önüne geçmeye yardımcı olur. Toplumda yeterli düzeyde bağışıklık, hastalıkların yayılma hızını azaltır” dedi.
“4 yaş aşısı, ülkeler ve bölgeler arasında farklılık gösteren aşı zorunluluklarına tabidir” diyen Kaya, şöyle konuştu: “Aşı politikaları genellikle ülke sağlık otoriteleri tarafından belirlenir ve yerel yasal düzenlemelere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle, 4 yaş aşısının yasal olarak zorunlu olup olmadığını belirlemek için bulunduğunuz bölgedeki sağlık kurumları veya yetkililerle iletişime geçmek daha sağlıklı olacaktır. Birçok ülkede, çocuklara belirli aşıların yapılması yasal bir zorunluluktur. Bu zorunluluk, çocukları ve toplumu bulaşıcı hastalıklardan korumayı amaçlar. Ancak aşı zorunlulukları ve takvimleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Aşıların koruyucu etkisi, aşıya ve hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterir. 4 yaş aşısı, genellikle çocukları belirli hastalıklara karşı korumak için yapılır ve bu aşılardan alınan koruma süresi, aşı tipine ve hastalığın özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin, tetanos, difteri ve boğmaca içeren aşılar genellikle belirli bir süre boyunca etkili olur ve bu nedenle yetişkinlik döneminde bireylerin bu aşıları güncellemeleri önerilir. Ancak; kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve çocuk felci gibi aşılar, genellikle uzun süreli koruma sağlar ve yaşam boyu etkili olma ihtimaline sahiptir. Kısacası 4 yaş aşısı koruma süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.”
4 yaş aşısı çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, 4 yaş aşısının çocuklara yararları hakkında bilgi verdi. Kaya, “4 yaş aşısı, çocukların bağışıklık sistemini belirli hastalıklara karşı güçlendirir. Bu, çocukların enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasına yardımcı olur” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir