Sağlık

Okul ve kreşe giden çocuklar için nezle uyarısı

Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, havaların soğumasıyla birlikte okula giden çocuklarda soğuk algınlığının yaygın olarak görülmeye başlandığını ifade etti. Kaya, “3 ay-3 yaş arasında yakalanma sıklığı artar ve bir çocuk yılda 3-6 kez bu enfeksiyonu geçirebilir. Okul, kreş ve kalabalık ortamlardan bulaşabilir" dedi.

Abone Ol

Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, havaların soğumasıyla birlikte okula giden çocuklarda soğuk algınlığının yaygın olarak görülmeye başlandığını ifade etti. Nezleyle ilgili bilgi veren Dr. Hüseyin Kaya, “Nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen rinit, üst solunum yollarını özellikle de burnu tutan bir hastalık. Okul dönemindeki çocukların yılda ortalama 3-5 kez bu hastalığı geçirmesi normal kabul ediliyor. Hastalığa virüsler yol açıyor. Damlacık yoluyla yani hapşırma ya da öksürme sırasında ortama yayılan tükürük parçacıkları nedeniyle meydana geliyor. Bu damlacıklar hem ortama yayılıyor hem de eller ve eşyalar üzerine bulaşarak, temas yoluyla geçiş yapıyor” dedi.
Nezlenin çocuklarda en sık rastlanılan enfeksiyonlardan biri olduğunu belirten Hüseyin Kaya, şöyle devam etti: “Rinovirüsler başta olmak üzere parainfluenza, adenovirüs gibi virüslerin neden olduğu bir hastalıktır.  3 ay-3 yaş arasında yakalanma sıklığı artar ve bir çocuk yılda 3-6 kez bu enfeksiyonu geçirebilir. Okul, kreş ve kalabalık ortamlardan bulaşma riski daha fazladır. Ateş, aksırık, burun akıntısı, halsizlik, huzursuzluk ile başlar ardından öksürük, ishal, kusma gibi bulgular gelişebilir. Ateş 3 güne kadar geriler”. 
“Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda antibiyotikler kullanılmamalıdır. Sıvı alımı sağlanmalı ve emen bir bebekse anne sütüne devam edilmelidir” diyen Kaya, şöyle devam etti:
“Burun tıkanıklığını açmak için serum fizyolojik içeren burun damlaları kullanılmalıdır. Oda havası 22-24 derece arasında tutulmalı ve %40-60 arasında nemlendirilmelidir. Ateş ve huzursuzluğu gidermek için gereğinde verilmek üzere ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar doktora danışılarak 1-2 gün kullanılabilir. Ellerin yıkanmasına dikkat edilmelidir. Aksırıp öksürürken ağız mendille kapatılmalıdır. Hastanın bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Süt çocukları hasta kişilerden uzak tutulmalı, kalabalık ortamlara sokulmamalıdır. Çocuğun beslenmesinin düzenli olması veya anneyi emen bebekse anne sütüne devam ediliyor olması en büyük korunma yöntemidir.”