Sağlık

Sürekli ağlayan ve eli kulağına giden çocuklarda orta kulak iltihabı olma ihtimali yüksek

Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, orta kulak iltihabı hakkında açıklama yaptı. Kaya, huzursuz, ağlayan, kulağından akıntı gelen veya elini sürekli kulağına götüren çocukların mutlaka doktora götürülmesini önerdi.

Abone Ol

Uşak Bilim ve Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, orta kulak iltihabı hakkında açıklama yaptı. Kaya, “Orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasındaki içi hava dolu boşluk olan orta kulağın enfeksiyonu nedeniyle kulak zarının arkasında sıvı birikmesi, kızarıklık ve şişme meydana gelmesidir. Kulak; dış, iç ve orta kısımlardan oluşur. Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusunun tıkanması orta kulak iltihabının oluşmasına zemin hazırlar. Diğer adı otitis media olan orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmekle birlikte daha çok çocuklarda ortaya çıkar ve ağrılı geçer” dedi.
Tedavi süreci hakkında bilgi veren Kaya, “Orta kulak iltihabı, bir virüs veya bakterinin kulak zarının arkasındaki boşluğu enfekte etmesi sonucu kulak ağrısı, ateş, baş dönmesi ve işitme anormallikleri ile kendini gösteren orta kulağın enfeksiyonudur. Virüs veya bakterilerin kulak zarının arkasındaki boşluğa ulaşması orta kulak enfeksiyonuna neden olur. Orta kulağın enfekte olmasındaki yaygın nedenler, alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle bir bakteri veya virüs orta kulak iltihabının oluşumuna neden olur. Enfeksiyon genellikle burun, boğaz ve kulakların içinde tıkanıklığa ve şişmeye neden olan soğuk algınlığı, grip veya alerji ile karakterizedir ve bu şekilde görülmeye başlar. Orta kulak enfeksiyonu görülen bazı kişilerde kulak enfeksiyonu olma olasılığı daha yüksektir. Kulak ağrısı, kulaktan sıvı gelmesi ve duyma güçlüğü bazı belirtiler olarak ortaya çıkar. Orta kulak iltihabı olan çocuklarda ateş olabilir, çocuk yemek istemeyebilir ve huysuzluk yapabilir. Çoğu kulak enfeksiyonu bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçerken bazı vakalar ise antibiyotiklere ihtiyaç duyar” ifadesini kullandı.
Çocuklarda orta kulak iltihabının belirtilerine yer veren Kaya, şöyle söyledi “Çocuklarda orta kulak iltihabı, ani başlayan kulak ağrısı, ateş, her zamankinden daha fazla ağlama, huzursuzluk, elini kulağa götürme gibi belirtiler ile kendini gösterir. Genel olarak çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri şu şekildedir; Kulak ağrısı, uyku problemi, huzursuzluk ve ağlama, işitme güçlüğü ve/veya kaybı, yüksek ateş, kulaktan akıntı gelmesi, iştah kaybı ve elin devamlı kulağa götürülmesi. Orta kulak enfeksiyonlarının belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelmeye başlar. Çoğu orta kulak iltihabı herhangi bir tedavi olmadan 1-2 hafta içinde tamamen geçebilir. Orta kulak iltihabının tedavisinde antibiyotikler çok sıklıkla kullanılmaktadır. Antibiyotikleri çok sık ve gereksiz kullanılması bakterilerin ilaçlara karşı direncini artırabildiği için doktora danışmadan antibiyotik kullanılmamalıdır”.